Uroen på de finansielle markeder udeblev

Første halvår er bag os, og vi kan gøre kassen op for vores aktieporteføljer.

Globale aktier har i danske kroner givet et pænt afkast på næsten 3 pct., og faktisk en hel del højere målt i lokal valuta (9 pct.), idet en stærkere valuta trak afkastet ned i danske kroner. Det var især de nye, emerging markets og Asien, som ramte toppen med afkast på 9-10 pct. målt i danske kroner. Europa klarede sig også pænt, mens USA haltede efter med 0 pct. i afkast i første halvår.

Afkastet ligger ganske godt i tråd med vores forventninger i Nordea Liv Pension. Både i år og sidste år kom vi ind i året som ”optimister” med en forventning om 5-10 pct. i afkast for hele året i de globale aktiemarkeder. Den regionale performance har også siddet lige i skabet, men ét sted har vi taget fejl – i hvert fald indtil videre. Markederne har været langt roligere, end vi egentlig havde forventet. Markederne er steget støt måned for måned forbi enhver udfordring, så som Trump, Brexit, valg i Frankrig m.m. I det lys havde vi forventet et større udsving – men det er udeblevet.

I min optik viser det i virkeligheden blot, at markederne har et meget ”cool mindset”. Så længe realøkonomien og indtjeningen er i fremgang, inflationen er i ro, og den økonomiske politik er understøttende, så betyder et Trump tweet eller en Brexit ikke så meget. Men dette favorable baggrundsbillede er ved at ændre sig, særligt på den pengepolitiske front.

FED har klart signaleret, at de kigger på stramninger, og selv ECB - som fortsat kæmper med et Sydeuropa fanget i deflation - har signaleret, at der en opbremsning på vej i støtteopkøbene i obligationsmarkederne. Vi forventer dog ikke en hård opbremsning fra centralbankernes side blandt andet som følge af, at inflationen stadig er meget velkontrolleret, og der er fortsat ledig produktionskapacitet i store dele af den globale økonomi. Men ikke desto mindre ser vi klare tegn på at seddeltrykkens sikkerhedsnet under de finansielle markeder er aftagende.  

I snart 10 år har lave renter og stadigt større opkøbsprogrammer understøttet markedet, og det er den trend vi nu ser blive vendt om. Undervejs så vi flere gange hvordan accelererede opkøbsprogrammer løftede markedet, og i sommeren 2013, da FED satte deres opkøbsprogram på hold, fik vi en forsmag på de mulige effekter af et stop med en 10-årig US-rente, der fløj i vejret fra 1,5 til 3 pct. på kort tid. Okay, aktiemarkedet tog det faktisk ganske pænt dengang, men det var måske netop fordi ECB og Bank of Japan på det tidspunkt tog over fra FED på ganske markant vis. Det kommer ikke til at ske denne gang, for der er ganske enkelt ikke flere store centralbanker derude.

Derfor forudser vi en tid med flere og større udsving på markederne, men i det store billede, så tror vi fortsat på, at retningen vil være opadgående ganske enkelt, fordi verdensøkonomien fortsat er i fremgang. Sætter markedet sig, bør det derfor ses som en købsmulighed for den mere kortsigtede investor, men da udsvingene vil være større og dybere end længe set, skal man i den kommende tid passe på ikke at købe for hurtigt. Den langsigtede investor derimod skal indtil videre blot holde hovedet koldt og tage udsvingene, som de kommer.