Kommentar: Er det tid til at gå i kryptovaluta?

Er det tid til at gå i kryptovaluta?

I sidste uge sprang kursen på Bitcoin atter op og satte rekord med over 5800 USD, hvilket betyder et afkast på valutaen på over 500 pct. alene i 2017. Et ganske astronomisk afkast sammenlignet med de ellers flotte afkast på globale aktier i år på omkring 15 pct.

Et så stort afkast er selvfølgelig både opsigtsvækkende og interessant, og det giver naturligvis anledning til at kigge på, om Bitcoins og andre kryptovalutaer skal være en del af pensionsporteføljen. 

Hvad er krypotovalutaer?

Bitcoin og Ethereum er de to mest kendte og største platforme. Kryptovalutaer er virtuelle valutaer og fungerer som et alternativ til penge. Blockchain kaldes den underlæggende teknologi, der er innovativ, revolutionerende og fascinerende ud fra et teknologisk perspektiv. Og teknologien byder på mange anvendelsesmuligheder inden for forskellige typer af industrier.

Virtuelle valutaer er ikke udstedt af en centralbank og er ikke en national valuta med status som et bredt anerkendt betalingsmiddel. Værd at bemærke er det også, at de virtuelle valutaer i dag ikke er omfattet af regulering og lovgivning, som tilfældet er med anden valuta.

 Ligeledes adskiller de virtuelle valutaer sig ved, at de så og sige ikke kan værdisættes som traditionelle valutaer. I modsætning til de fleste andre typer af investeringer ligger der ikke egentlige værdier bag i form af eksempelvis aktiver, indtjening, bruttonationalprodukt, inflation osv. Det er derfor utrolig svært at værdiansætte da prissætningen udelukkende er styret af efterspørgslen, hvilket ikke kan forudses. 

En spekulativ omgang at gå i virtuel valuta

Der er stor debat omkring kryptovalutaernes funktion og fremtidige rolle i samfundet.  En del finansanalytikere er endda gået så langt, at de har været ude og sætte kursmål på valutaerne og givet relative value kald mod andre aktivklasser. Det på trods af, at valutaen som ovenfor beskrevet ikke har egentlige aktiver bag, som værdien kan hæftes op på, og måske vigtigst af alt er der ingen central magt bag valutaen til at sikre den nødvendige opbakning og regulering. Ikke mindst når valutaen kommer i modvind, ligesom vi løbende oplever med stort set alle andre former for valuta og investeringsaktiver for den sags skyld.

Kryptovalutaerne på nuværende stadie forbliver derfor af høj spekulativ natur. Min store bekymring er grundlæggende, at jeg ikke har forudsætningerne for at kunne fremkomme med underbygget værdiansættelse ligesom prissætning af risikoen ikke er mulig. Alene derfor er virtual valuta ikke interessant for pensionsopsparing, der er kendetegnet som en sikker investering, der skal opretholde levestandarden i de sidste år af livet. Derimod er vi slet ikke blinde for, at teknologien bag virtual valuta er særdeles interessant i mange sammenhænge, og derfor en industri, som indirekte vil finde plads i vores fremtidige porteføljer.