Kommentar: Fransk valg med forventet resultat

Første runde af det franske præsidentvalg gik som forventet med Macron og Le Pen videre til anden og afgørende runde om nøglerne til Palais de L’Elysee. Resultatet vil forventeligt betyde status quo på de finansielle markeder i de kommende dage, da dette resultat både var forventet og værdisat i markederne.

Hold øje med Le Pens udmeldinger i de kommende dage

For de finansielle markeder er ønskescenariet fortsat, at Macron vinder den 7. maj - ganske enkelt fordi Macron vil fortsætte det etablerede system og har en adfærd, som er genkendelig, og det er noget, som de finanselle markeder kan forholde sig til. Omvendt frygter markederne et valg af Le Pen baseret på den uvished, som et sådan valg vil føre med sig.

Meget omkring Le Pen er netop baseret på frygt og uvidenhed. Derfor vil vi og øvrige institutionelle investorer holde tæt øje med de udmeldinger, som vil komme fra Le Pen frem mod den 7. maj. Det handler selvfølgelig om at følge de kommende meningsmålinger, men også om at fokusere på evt. realpolitiske udmeldinger om ikke mindst Le Pens EU-politik.

Le Pen har ganske interessant i den senere tid afdæmpet sin retorik omkring EU. Hvor det tidligere var nærmest givet, at Le Pen vil arbejde for et Frankrig uden for EU, er billedet i dag noget mere mudret. Nye udmeldinger fra Le Pen om et evt. fransk fortsat medlemskab af EU kan på den korte bane være katalysator for en positiv udvikling på aktiekurserne, ligesom det vil kunne føre til stigende renter allerede inden valget den 7. maj. Omvendt kan negative udmeldinger føre til stigende frygt og deraf faldende aktiemarkeder.

7. maj er D-Day

Vi er meget opmærksomme på udviklingen i de kommende dage, men vi tror fortsat, at det helt store slag vil ske i forlængelse af valget om 14 dage, og her ser vi - uanset udfaldet - muligheder i markedet. Med Macron som vinder forsvinder den usikkerhed, som har været priset ind i markederne – med frygt for en mulig sejr til Le Pen. Det vil derfor være muligt at hjemtage nogle øjeblikkelige gevinster både i aktier og franske statsobligationer, hvor kurserne har været lidt pressede på det seneste. På mellemlang sigt er vi positive på aktier, der også vil få et pænt boost med en Macron sejr - ikke mindst med fokus på europæiske aktier.

Omvendt er vi ikke i tvivl om, at et valg af Le Pen vil give nogle ret så hårde umiddelbare bump både på aktiemarkederne og i sydeuropæiske statsobligationer. Euroen vil også blive ramt, så et bet på en stærkere USD vil give gevinst. Uroen vil kunne fortsætte en rum tid og minimum frem til det franske parlamentsvalg i juni. Får Le Pen også her et godt valg, vil det øge hendes politiske kapital og give hende mulighed for at udskrive et vejledende valg om Frankrigs fremtid i EU og euroen. Og det vil være signalet til at reducere sin aktieportefølje også på mellemlang sigt. 

Situationen er anderledes end ved valget om Brexit, hvor et svagere pund tog kraften ud af presset på det engelske aktiemarked. Euroen vil givetvis også blive svækket i en sådan situation, men det er som en reaktion på frygt for, at euroen falder fra hinanden. Her vil faldende euro ikke være nok til at hjælpe de europæiske aktier.

Se også Anders Scheldes kommentar fra d. 21. april 217: "Fransk valggyser kan få betydning for de finansielle markeder".

Kontaktpersoner:
Investeringsdirektør Anders Schelde, tlf. 22 70 69 57
Presseansvarlig Mikkel Bro Petersen, tlf. 24 83 86Body of the news article